PIGMENT, z łac. pigmentum farba – drobno sproszkowana substancja barwiąca, nierozpuszczalna w spoiwie. Pigment jest wytwarzany z różnych substancji nieorganicznych, naturalnych i sztucznych. Umiejętność przygotowania pigmentu znana była już w starożytności; grudki kolorowych surowców kruszono, oczyszczano i ręcznie ucierano uzyskując pigment o dużej nierównomierności drobin; wyższy stopień jakości zapewniało dopiero fabryczne mielenie pigmentu, wprowadzone po raz pierwszy w XIX w. Stopień zmielenia wpływa na odcień i intensywność barwy, gatunek i wartość handlową. Podstawowa paleta barwna to następujące kolory: biele (m. in.: biel cynkowa, biel tytanowa); żółcienie (m.in.: żółcień kadmowa, żółcień indyjska, ochra); brązy: (umbry,sieny); czerwienie (cynober, kraplak, purpura, karmin); błękity (błękit pruski, indygo, kobalt); zielenie (zieleń szmaragdowa, zieleń cynkowa, zieleń chromowa); czernie (czerń kostna, czerń słoniowa, sadza, węgiel drzewny).